Osebno trenerstvo

5 nevarnosti, s katerimi se lahko sooči osebni trener

Pasti osebnega trenerstva
Objavil: Gašper T.

Čeprav je delo osebnega trenerja pomagati ljudem pri uresničevanju njihovih ciljev, ki vodijo do sreče in zadovoljstva, pa ta poklic vsebuje tudi pasti in nevarnosti. Koliko pasti in nevarnosti se osebnemu trenerju pojavlja ob delu, pa je najbolj odvisno prav od trenerja samega.

1. Slabo vodenje statistike in analiz

Osebni trener si nikakor ne sme privoščiti, da ne bi spremljal napredka (ali ne-napredka) svoje stranke. Prav tako mora biti vedno na tekočem glede prehrane določene stranke. Slabo vodenje statistike in posledično pomanjkanje podatkov analize dela lahko vodi v velike težave.

Stranka se lahko poškoduje ali zboli zaradi neprimernih vaj, pa tudi zaradi pomanjkanja hranil, ki so ključna za zdravje, napredek in regeneracijo. Nekdo, ki osebnega trenerja plačuje za zastavljen cilj, bo težko razumel, zakaj napredka kljub zavzetemu delu ni.

2. Zanemarjanje dela na sebi

Dejstvo je, da ljudje kupujemo z očmi. Nič drugače ni pri odločanju glede najema osebnega trenerja. Stroški za osebnega trenerja so za povprečnega človeka precej visoki in zadnja stvar, ki si jo potencialna stranka želi, je, da bi ga treniral nekdo, ki ni videti v formi.

Dober osebni trener mora biti prvi v primerni fizični kondiciji, šele potem lahko dela na svojih strankah.

3. Preslikava lastnih zmogljivosti na stranke

Nekaterim osebnim trenerjem se lahko zgodi, da ne prepoznajo fizičnih meja svojih strank oziroma (še huje) pred pričetkom dela sploh ne testirajo njihove trenutne pripravljenosti. Z vadbo jih lahko ženejo daleč iznad njihove zmogljivosti, kar nato povzroča bolečine, poškodbe, izogibanje nadaljnjim treningom in morebiti celo slabo počutje ali bruhanje po samem treningu.

Trening osebnega trenerja

Stranke osebni trener ne sme spraviti izven meja njenih zmogljivosti.

V to past se osebni trener ujame, če ni dovolj pozoren in z mislimi ni povsem pri svojem delu. Delo osebnega trenerja pa zahteva prav to: osebno delo, individualnost in prilagajanje vsaki stranki posebej.

4. Past, imenovana ne-profesionalizem

Zelo dobrodošlo je, da je osebni trener komunikativen, da zna razbiti monotonost treningov in da je do svoje stranke sočuten, ko je to potrebno.

Nikakor pa ni sprejemljivo, da se osebni trener spušča na raven prijateljskih odnosov. Še posebej to velja za spogledovanje in pretirano komuniciranje o stvareh, ki posegajo na intimno področje stranke.

5. Osebni trener, ki misli, da ve vse

Osebni trener, ki se zadovolji z licenco in nato slepo sledi svojim občutkom in naučenim alinejam, se bo slej ko prej ujel v past. Brez konstantnega nadgrajevanja znanja na različnih področjih ne bo pravega napredka pri delu, ki ga opravlja. Potrebno je slediti napredku na področju osebnega trenerstva in vadbenih programov nasploh.

Prav tako so pomembne komunikacijske veščine in način, kako stranki razložiti, kaj mora početi in zakaj. Človek, ki ni doma v fitnesu, bo težko razumel tuje izraze vaj in delov človeškega telesa, če mu to ne bo predstavljeno na razumljiv način.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!