Kolesarjenje

6 priporočil za varno kolesarjenje

Varno kolesarjenje
Objavil: Gašper T.

Kolesarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih oblik rekreacije, ki združuje koristi telesne aktivnosti z uživanjem v naravi in svobodi gibanja. Ne le, da krepi srce, ožilje in mišice ter izboljšuje splošno telesno kondicijo, temveč tudi odganja stres in dviguje razpoloženje. Kolesarjenje je vsekakor izjemno prijetna dejavnost za ljudi vseh starosti.

Je pa pri kolesarjenju potrebno upoštevati tudi določena tveganja in biti previden. Kakršnekoli dejavnosti na odprtem, pa naj bodo še tako sproščujoče, zahtevajo določeno mero previdnosti, da se izognemo morebitnim nesrečam in poškodbam. Zavedanje o teh nevarnostih, ki jih lahko prinese kolesarjenje, je ključnega pomena za varno in prijetno izkušnjo na dveh kolesih.

1. Uporaba zaščitne opreme

Zaščitna oprema, kot so čelada, rokavice, ščitniki za komolce in kolena ter primerna oblačila, je ključnega pomena za varno kolesarjenje. Čelada je še posebej pomembna, saj zaščiti glavo pred poškodbami v primeru padca ali trka.

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade 3 MIPS (2024)

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade 3 MIPS (2024) — Extremevital.com

Poleg tega pa uporaba rokavic in ščitnikov pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe drugih delov telesa pri morebitnih padcih. Prav tako je priporočljivo nositi svetla oblačila, opremljena s svetlobnimi odsevniki, da ste bolj vidni drugim udeležencem v prometu.

2. Preverite kolo in opremo

Preden se podate na pot s kolesom, ga skrbno preverite. Pnevmatike naj bodo napolnjene na priporočene vrednosti, da bo vaša vožnja stabilna in zanesljiva ter udobna. Preverite delovanje zavor in v primeru odstopanj poskrbite za popravilo.

Odveč ne bo niti, če na kolo namestite odsevnike oziroma preverite obstoječe, da so čisti in na pravih mestih. Tudi delovanje prestavnega mehanizma je pomembno za varno kolesarjenje. Na koncu pa ne pozabite niti na dodatno oz. rezervno opremo. V primeru predrtja zračnice boste veseli rezervne zračnice in osnovnega orodja za zamenjavo.

3. Upoštevanje cestno prometnih predpisov

Tudi za kolesarje veljajo pravila, zato je nujno, da jih upoštevate. Vozite se po kolesarski stezi, kjer je ta na voljo, sicer pa se na cesti držite desnega roba vozišča. Pred spremembo smeri le-to vedno nakažite z iztegnjeno roko.

Predvidevajte, da vas vozniki avtomobilov morda ne opazijo, ko po kolesarski stezi peljete mimo njih in želite prečkati cesto. Čeprav imate zeleno luč in prednost, to še ne pomeni, da ne more priti do nezgode.

4. Bodite opazni

Da bi povečali varnost med kolesarjenjem, je pomembno, da ste dobro vidni drugim udeležencem v prometu. Nosite svetla oblačila, opremljena s svetlobnimi odsevniki in uporabljajte luči na kolesu, še posebej ob slabši vidljivosti ali ponoči.

Moška kolesarska majica Scott RC Pro WC

Moška kolesarska majica Scott RC Pro WC — Extremevital.com

Izogibajte se vožnji v slepih kotih drugih voznikov in uporabljajte ročne signale za spremembo smeri, da drugi vedo, kam nameravate zaviti. Da bi bili opazni tudi pešcem in drugim kolesarjem, mimo katerih želite zapeljati, uporabite zvočne signale. V ta namen na kolo namestite zvonec, lahko pa med vožnjo komunicirate tudi drugače.

5. Vozite predvidljivo

Ko kolesarite, se držite enakomerne smeri in hitrosti ter dosledno upoštevajte prometna pravila. Izogibajte se nepričakovanim manevrom, nenadnim zavojem ali nenadnim zaviranjem, saj lahko to preseneti druge udeležence v prometu in povzroči nevarne situacije.

Čeprav ste morda pravi umetnik na kolesu in kralj ravnotežja, pa kolesa nikoli ne vozite »brez rok«. Te naj bodo ves čas na krmilu, saj se boste le tako lahko odzvali na nepredvidljive situacije in poskrbeli za varnost sebe in drugih v prometu.

6. Brez odvračanja pozornosti

V časih, ko imamo na razpolago vso pametno tehnologijo, ki je z nami ves čas vsaj v žepu, naj se vam ne pripeti, da bi med kolesarjenjem telefonirali ali kako drugače uporabljali telefon. Prav tako ne poslušajte glasbe z uporabo slušalk in se ne pogovarjajte s prijateljem na drugem kolesu. Ohranite zbranost in fokus na vozišče pred seboj ter okolico.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!