Osebno trenerstvo

3 nasveti, kako postati uspešen osebni trener

Koraki do osebnega trenerja
Objavil: Gašper T.

Živimo v svetu, v katerem se ljudje ženemo za popolnostjo. V poslu, osebnem življenju, izgledu, … Čeprav se zavedamo, da popolne perfekcije praktično nikoli ne bomo dosegli, bi pa radi prišli vsaj tako blizu kot pač lahko. Na pohodu je zdrava prehrana, rekreacija, oblikovanje telesa ter takšne in drugačne diete.

Ljudje stremimo k temu, da bi živeli polno, čim daljše življenje, in visoko starost pričakali v dobri fizični kondiciji. Osveščenost je vse večja in zavedamo se, da na naše zdravje pomembno vplivajo naša teža, gibanje in slog prehranjevanja. Če ste med tistimi, ki se tega dobro zavedate in bi želeli s svojimi izkušnjami in znanjem pomagati tudi drugim, preverite, kako postati uspešen osebni trener.

1. Prvi korak je veljavna licenca za osebnega trenerja

Najpomembnejši korak na vaši poti do uspešnega osebnega trenerja je izbira prave licence. Obstaja precej različic, a potrebno je upoštevati nacionalno komisijo za certifikate. Na ta način se bo možnost izbora precej zmanjšala in vam nekoliko olajšala izbiro.

Po končni izbiri boste potrebovali študijsko gradivo, ki ga navadno prejmete s strani izvajalca certificiranega izobraževanja. Opravljanje izpita za osebnega trenerja nikakor ni enodnevni projekt, zato se pripravite na kar nekaj učenja in zahtevno preverjanje znanja. Uspešno zaključen izpit vam bo zagotovo dal še nekaj več prepotrebne samozavesti pri delu s strankami, ki vam bodo morale dejansko zaupati svoje zdravje.

2. Bodite iskren in empatičen svetovalec

Vaše stranke bodo na nek način »otroci« velikih oči, ki bodo pozorno prisluhnili vsaki vaši besedi. Če bodo seveda želeli rezultate. V to jih boste morali znati prepričati sami. S svojim zgledom, znanjem in samozavestjo. Znanje in samozavest sta namreč dve izmed glavnih lastnosti osebnega trenerja. Morali boste biti tudi dovolj empatični, da boste začutili kakšno težavo pri ljudeh tudi kadar se vam sami ne bodo povsem odprli.

Znati boste morali deliti kritike na način, da bodo sprejete kot dodatna motivacija in ne kot graja. Iskrenost pa vendarle ostaja na prvem mestu, a na sprejemljiv način, ki bo lahko pri vsaki osebi drugačen. Če boste ugotovili, da se stranka denimo ne drži predpisanega jedilnika, boste morali morda večkrat ponoviti, zakaj je to tako zelo pomembno. Pri tem pa boste morali ostati mirni. Skozi pogovor boste morali ugotoviti karakter osebe, ki se vam bo dodatno razkril po prvih skupnih urah vadbe.

3. Ne delajte na »masi« strank, ampak na individualnem pristopu

Na ta način boste imeli na koncu najboljše rezultate. Uspešen osebni trener ne dela po principu »več strank je več denarja«, temveč po principu »dober rezultat je nova stranka«. Kako lažje priti do povpraševanja po svojih storitvah kot pa z dobrimi referencami in dobro besedo od ust do ust?

Vzemite si čas za svojo stranko. Opravite konkreten pogovor, zapišite si pomembne podatke in izdelajte individualen plan tako vadbe kot tudi prehrane. Pokažite, da vam je mar. Dajte stranki vedeti, da pozorno spremljate njen napredek in skrbite za njeno zdravje. Oseba se mora pod vašim »poveljevanjem« počutiti varno in je ne sme biti strah narediti nekaj, za kar misli, da ne zmore.

Kombinirajte vadbo v telovadnici z vadbo na prostem. Na ta način se vaše stranke ne bodo zasitile ponavljajočega ritma in vedno istega okolja.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!