Osebno trenerstvo

Kako poteka delo osebnega trenerja?

Delo osebnega trenerja
Objavil: Gašper T.

Delo osebnega trenerja se prične pri delu na njem samem. Dober osebni trener najprej (na)trenira sebe, šele potem druge. Kar se nauči skozi izobraževanje in kasneje skozi samo delo, predaja naprej svojim strankam.

Urnik osebnega trenerja

Osebni trener navadno nima nekega določenega urnika, njegovo delo se nikoli ne konča. Če ne drugega, se vedno dodatno izobražuje, izboljšuje ter nadgrajuje tehnike vadbe. Osebni trener se navadno prilagaja svojim strankam. Te so (tako kot večina ljudi) zaposleni, lastniki podjetij, starši in podobno.

To pomeni, da ne obstaja neka časovna premica, po kateri bi se lahko ravnali. Nekateri imajo čas zgodaj zjutraj pred službo, drugi popoldne, spet tretji morda nekje vmes ali zvečer. Osebni trener pa se mora prilagoditi njim in si sestaviti urnik, ki bo obenem ustrezal tudi njemu. Navadno ne dela samo z eno stranko. V istem trenutku že, skozi dan pa ima običajno več strank, zato mora biti njegov urnik usklajen.

Nova stranka, star postopek

Osebni trener se dobi na sestanku z novo stranko, s katero se najprej pogovori. Stranka izrazi svoje želje, trener pa postavi nekaj pomembnih vprašanj za postavljanje opornih točk pri nadaljnjem delu.

  • Kakšni so cilji (izguba telesne teže, boljša kondicija, mišična masa, …)?
  • Kakšne so trenutno prehranjevalne navade?
  • Na kakšni stopnji pripravljenosti je stranka?
  • Kdaj lahko stranka hodi na vadbo?

Potem se loti priprave celostnega paketa. Glede na stopnjo pripravljenosti stranke pripravi program vadbe, glede na osnovni cilj pa seveda tudi ritem in način prehrane.

Organizacija dela osebnega trenerja

Delo osebnega trenerja zahteva dobro organizacijo.

Osebni trener oceni tudi psihološki profil stranke, katerega pa v celoti pridobi šele skozi nekaj prvih skupnih vadb. Glede na ugotovljeno nato ustrezno motivira stranko, jo vzpodbuja, in postopoma odpravlja morebitne napake.

Razgiban delovnik

Delovnik osebnega trenerja je zelo razgiban in praktično nikoli povsem enak. Odvisno od tega, ali ima svoj prostor v kateri od telovadnic ali celo svojega, mora to upoštevati pri sestavljanju urnikov. Osebni trenerji radi kombinirajo notranjo in zunanjo vadbo, če je to le mogoče.

Osebni trener skrbi tako za varnost kot tudi zdravje svoje stranke. Redno preverja opremo, s katero delajo njegovi varovanci, in jim svetuje pri nakupu opreme, ki jo potrebujejo (športni copati, majice, hlače, …).

Prav tako je zelo pomembno, da osebni trener pod eno od točk svojega dela umesti tudi svetovanje na področju prehranskih dopolnil. Ni namreč priporočljivo, da stranka sama išče tovrstne izdelke bolj kot ne “na pamet”. Osebni trener bo glede na tip človeka, količino in način vadbe ter predpisanega prehranjevanja najbolje vedel, kaj mora določena oseba še vnesti v telo za optimalen izkoristek in dobro regeneracijo.

Delo osebnega trenerja poteka praktično vse dni v tednu, saj je svojim strankam na voljo tudi izven trenažnega procesa. Svetuje in odgovarja preko e-pošte ali telefona in pomaga, kadar je to potrebno pri vprašanjih glede tega in onega živila oziroma kako različna živila kombinirati med seboj. Osebni trener dela tudi, kadar je sam. Na sebi, zase in posledično tudi za druge.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!