Osebno trenerstvo

Znanja in spretnosti, ki jih potrebuje osebni trener

Znanje osebnega trenerja
Objavil: Gašper T.

Dober osebni trener ne postane dober tako, da opravi enega tistih hitrih tečajev vadb in poišče prvo “žrtev”, na kateri se potem uči svojih spretnosti. Dober in kvaliteten osebni trener mora svoji stranki ponuditi mnogo več, predvsem veliko znanja.

Licenca za osebnega trenerja

Prvi korak na poti do poklica »Osebni trener« je vsekakor veljavna licenca, ki potrjuje, da oseba poseduje potrebna znanja za opravljanje tega odgovornega dela. Osebni trener potrebuje znanje s področja anatomije človeškega telesa – katera mišica se nahaja kje in kaj je njena naloga. Osebni treber mora vedeti, kako na pravilen način obremeniti določeno mišico ali sklop mišic in kaj bo s tem dosegel.

Trener mora znati oceniti začetno telesno pripravljenost svoje stranke in pripraviti ustrezen program vadbe. Poleg načrta vadbe pa osebni trener pripravi še drug pomemben načrt, in sicer prehranski načrt. Prehrana mora biti namreč usklajena s samim vadbenim programom, saj mora telesu dovajati primerna hranila, vitamine in minerale.

Osebni trener mora biti analitik

Delo osebnega trenerja se ne konča po vadbi v telovadnici, ampak se nadaljuje tudi kasneje doma. Dober osebni trener redno spremlja napredek svoje stranke, primerja in analizira podatke ter temu primerno spreminja program vadbe.

Spretnosti osebnega trenerja

Delo osebnega trenerja se ne zaključi v telovadnici.

Le na ta način bodo rezultati ustrezni, poleg tega pa bo poskrbljeno tudi za zdravje in dobro počutje stranke. To mora biti prioriteta osebnega trenerja, saj morebitne poškodbe niso v interesu ne enega ne drugega. Poškodba stranko oddalji od zastavljenega cilja, lahko pa celo omeji njeno opravilnost na zasebnem ali delovnem področju.

Ustrezna raven komunikacije

Osebni trener je na nek način osebni zaupnik in seveda svetovalec na področju vadbe, prehrane in vsega, kar sodi v poklic osebnega trenerstva. Prav zato mora biti njegova raven komunikacije na ustrezni ravni. Osebni trener si ne more privoščiti slabega dne, ko se mu ne da razlagati, ali pa že tretjič ponavljati, zakaj se je potrebno držati te ali one vaje oziroma zakaj biti previden pri prehrani.

Vrhunski motivator

Trening ne pomeni zgolj imeti cilja “želim izgubiti 20 kg”, nato pa opraviti nekaj vaj in oditi pod prho. Vadba terja izjemen fizičen in tudi psihičen napor. Veliko ljudi prav zaradi pomanjkanja motivacije poišče pomoč strokovnjaka, ki jih zna na vsakem koraku dovolj motivirati za nadaljevanje dela v trenutkih, ko je najtežje.

Prav tako je motivacija izredno pomembna in dobrodošla tudi v trenutkih “volčje lakote”. Na zalogi mora biti vedno kakšen stavek podpore, ki stranko prepriča, da se je treba določene prehrane držati, če želi doseči svoj cilj. Motivacija je vsekakor ključ do uspeha in dober osebni trener je zagotovo tudi dober motivator.

Psihologija in empatija

Kvaliteten osebni trener poleg znanja in kasneje izkušenj potrebuje tudi socialni čut in smisel za sočloveka. Znati mora razbrati signale, ki jih vede ali nevede prejme od svojega varovanca. Morda ima stranka samo slab dan ali pa gre dejansko za fizično preobremenitev. Čeprav tega ne pove na glas, lahko trener začuti, da nekaj ni prav. Postavi pravo vprašanje v pravem času in razreši kakšen manjši ali večji problem. Brezčutno ponavljanje in dvigovanje glasu pri vajah navadno ne obrodi sadov.

Prav tako je zelo pomembno, da zna osebni trener odgovoriti na vprašanja, ki se pojavijo glede prehrane. Morda nekdo nečesa ne mara in je živilo potrebno nadomestiti z drugim, ali pa potrebna hranila poiskati kje drugje. Ni lahko povsem spremeniti prehranskih navad, se odpovedati najljubšim stvarem in jih zamenjati z nekaterimi, ki niso ravno na vrhu seznama želja.

Dejstvo je, da mora biti osebni trener precej več kot le trener »gonjač«, ki svoje stranke goni do onemoglosti. Dober osebni trener je tudi osebni svetovalec, prehranski strokovnjak, motivator in psiholog v težkih trenutkih.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!