Tek

6 nasvetov za nakup tekaške obutve

Nakup tekaške obutve
Objavil: Gašper T.

Tek je ena najbolj priljubljenih športnih dejavnosti pri nas in po svetu. Za mnoge je tek več kot le fizična aktivnost. Je način življenja, sprostitve in premagovanja osebnih meja. Vendar pa celotna izkušnja teka ni odvisna le od vztrajnosti, ampak tudi od pomembnih elementov, med katerimi ima osrednjo vlogo tekaška obutev.

Ta ključni del opreme ščiti stopala pred poškodbami ter prinaša udobje in stabilnost, kar omogoča tekaču, da doseže svoj polni potencial. Izbira ustreznih tekaških čevljev je tako ključnega pomena za vsakega tekača, ne glede na to, ali se podaja na svoj prvi tek ali pa ima za seboj že številne pretečene maratone.

1. Preverite ustrezno velikost obutve

Ustrezna velikost tekaških čevljev je zelo pomembna za udobje med tekom in preprečevanje nepotrebnih in zoprnih poškodb. Pri izbiri tekaške obutve je pomembno, da preverite, ali čevlji ustrezajo dolžini in širini vašega stopala.

Moški cestni tekaški čevlji Hoka Arahi 7

Moški cestni tekaški čevlji Hoka Arahi 7 — Extremevital.com

Pri tem ne pozabite, da se stopala med tekom nekoliko razširijo, zato je priporočljivo, da izberete čevlje, ki imajo nekaj dodatnega prostora na sprednjem delu. Upoštevajte, da obstajajo moški tekaški čevlji in ženski tekaški čevlji, ki so posebej prilagojeni in izdelani glede na fizionomijo tekača oziroma tekačice.

2. Izberite čevlje glede na vrsto teka

Različni modeli tekaških čevljev so oblikovani za različne vrste teka.

  • Če večinoma tečete po asfaltnih poteh, boste želeli na nogah cestne tekaške čevlje, ki so lahki in nudijo dober oprijem na trdni podlagi.
  • Če pa se podajate na trail teke po gozdu ali hribovitem terenu, pa boste potrebovali trail tekaške čevlje, ki imajo bolj grob podplat za boljši oprijem in večjo zaščito pred neenakomernim terenom.

Pred nakupom dobro premislite, kje boste najpogosteje tekli in izberite čevlje, ki so najbolj primerni za vaše potrebe.

3. Preizkusite več različnih modelov

Pri izbiri tekaške obutve je pomembno, da preizkusite več različnih modelov, preden se odločite za nakup. Vsak model čevljev ima svoje značilnosti glede prileganja, blaženja in podpore, zato je koristno, da si vzamete čas za preizkus različnih modelov.

Ženski cestni tekaški čevlji On Cloudrunner

Ženski cestni tekaški čevlji On Cloudrunner — Extremevital.com

Med preizkušanjem čevljev bodite pozorni na udobje, stabilnost, prožnost in oporo ter izberite tiste, ki najbolje ustrezajo vašim individualnim potrebam in načinu teka. Vsekakor se oprite tudi na mnenje drugih tekačev in prodajalca na prodajnem mestu.

4. Upoštevajte obliko stopala

Vsako stopalo je edinstveno, zato je pomembno, da pri izbiri tekaške obutve upoštevate tudi obliko svojega stopala. Nekateri ljudje imajo stopala s širšim sprednjim delom, drugi pa imajo visok ali nizek nart.

Na trgu obstajajo čevlji, ki so zasnovani za različne oblike stopal, zato je priporočljivo, da izberete čevlje, ki ustrezajo vaši specifični obliki stopala in zagotavljajo udobje ter podporo med tekom.

5. Bodite pozorni na blaženje in podporo

Pri izbiri tekaške obutve je še kako pomemben ustrezen nivo blaženja in podpore. Različni modeli čevljev ponujajo različne stopnje blaženja udarcev pri vsakem koraku ter različne ravni podpore za vaše stopalo.

Moški trail tekaški čevlji Brooks Cascadia 17

Moški trail tekaški čevlji Brooks Cascadia 17 — Extremevital.com

Če ste nagnjeni k poškodbam ali imate posebne potrebe glede blaženja oziroma podpore, se posvetujte s strokovnjakom za tekaško obutev ali ortopedom, da vam pomaga izbrati najbolj primerne čevlje za vaše potrebe.

6. Bodite pozorni na kakovost materialov

Kakovost materialov, iz katerih so izdelani tekaški čevlji, lahko bistveno vpliva na njihovo udobje, vzdržljivost in zmogljivost. Izberite obutev, ki je izdelana iz kakovostnih materialov, ki omogočajo dobro prezračevanje in odvajanje vlage ter so hkrati trpežni in odporni na obrabo.

Visokokakovostni materiali bodo zagotovili, da boste lahko uživali v udobnem in varnem teku ter da bodo čevlji trajali dlje časa, kar bo optimiziralo vašo tekaško izkušnjo in vam obenem prihranilo nekaj denarja.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!