Tek

Katere so pogoste tekaške poškodbe?

Tekaške poškodbe
Objavil: Gašper T.

Tek je čudovita aktivnost, ki ponuja mnoge koristi za telo in duha, vendar pa tudi ta vrsta rekreacije ni povsem brez nevarnosti in tveganj. Tekaške poškodbe so pogost pojav med tekači vseh stopenj, ki lahko ustavijo napredek tekača ali mu celo povzročijo dolgotrajnejše težave.

Ključno je, da se zavedamo pomembnosti preventivnih ukrepov, kot so ustrezno ogrevanje, raztezne vaje po teku in skrb za regeneracijo, ki lahko zmanjšajo tveganje za poškodbe in omogočijo, da uživamo v teku brez nepotrebnih prekinitev in težav. V nadaljevanju spoznajte nekaj najpogostejših tekaških poškodb in izvedite, kako se jim izogniti.

1. Poškodbe kolena

Poškodbe kolena so med tekači zelo pogoste in se navadno pojavijo zaradi preobremenitve, nepravilne tekaške tehnike ali nenadnih gibov. Zelo neprijetne in dolgotrajne so poškodbe kolenskih vezi, ki se navadno pojavijo pri nenadnih spremembah smeri ali trku.

Da bi se izognili poškodbam kolena, je ključnega pomena, da gradimo moč mišic okoli kolena in izvajamo raztezne vaje za ohranjanje prožnosti. Pravilna tekaška tehnika, ki vključuje pravilno postavitev stopal in korake, je prav tako pomembna za preprečevanje poškodb kolena.

2. Poškodbe Ahilove tetive

Ahilova tetiva je močna in odporna, vendar se lahko zaradi prekomerne obremenitve ali nepravilnega teka pojavi poškodba, kot je tendinitis ali celo delna ali popolna ruptura tetive. Tovrstne poškodbe se pogosto pojavljajo pri tekačih, ki nenadoma povečajo obseg treninga ali se neprimerno prilagajajo na spremembe v intenzivnosti.

Da bi se izognili poškodbam Ahilove tetive, je pomembno postopno povečevati obseg treninga in poskrbeti za ustrezno ogrevanje ter hlajenje mišic po teku. Redno izvajanje vaj za krepitev in raztezanje mečnih mišic lahko učinkovito pomaga pri preprečevanju te vrste poškodb.

3. Sindrom goleni

Sindrom goleni je pogosta tekaška poškodba, ki jo povzroča prekomerna obremenitev mišic golenice in odsotnost ustrezne regeneracije. Tekači, ki intenzivno trenirajo ali povečajo obseg teka brez ustrezne priprave, so bolj nagnjeni k tej poškodbi. Med simptomi sindroma goleni so bolečine v predelu goleni med tekom ali po njem, ki lahko postanejo kronične, če se ne zdravijo pravilno.

Da bi se izognili tej poškodbi, je pomembno postopno povečevati obseg treninga, poskrbeti za ustrezno ogrevanje in hlajenje ter vključiti vaje za krepitev mišic goleni v program treninga. V primeru pojava bolečin je treba počivati in po potrebi poiskati strokovno pomoč.

4. Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis je pogosta poškodba pri tekačih, ki jo povzroča vnetje tetive stopalnega loka, traku vezivnega tkiva na dnu stopala. Pogosto se pojavi zaradi prekomerne obremenitve ali nepravilne tekaške tehnike, kar povzroča mikropoškodbe in vnetje tkiva. Med simptomi te poškodbe je občutek bolečine ali zbadanja pod peto, ki se lahko poslabša med tekom ali po njem.

Za preprečevanje plantarnega fasciitisa je pomembno, da uporabljamo ustrezno oblazinjene tekaške čevlje ter se izogibamo pretirani obremenitvi. Redno raztezanje mečnih mišic in plantarne fascije ter krepitev mišic stopala lahko prav tako zmanjšajo tveganje za nastanek te poškodbe.

5. Poškodbe mišic stegna

Poškodbe mišic stegna, kot so nategnjene mišice ali celo natrgano mišično tkivo, so pogoste pri tekačih, še posebej pri tistih, ki se pred tekom ne ogrejejo dovolj ali imajo neustrezno tekaško tehniko. To se lahko zgodi pri nenadnih gibih ali prekomerni obremenitvi mišic.

Da bi se izognili poškodbam mišic stegna, je pomembno, da pred začetkom teka opravimo ustrezno ogrevanje in izvajamo dinamične vaje, ki povečujejo pretok krvi v mišice. Prav tako je pomembno, da tekaške treninge postopno povečujemo in si po teku vzamemo čas za raztezanje mišic in regeneracijo.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!