Osebno trenerstvo

5 prednosti treninga z osebnim trenerjem

Prednosti treninga
Objavil: Gašper T.

Vsi se dobro zavedamo, kako močno na naše zdravje vplivajo kvalitetna prehrana, gibanje in vzdrževanje optimalne telesne teže. Tako precej zmanjšamo možnosti za srčno-žilne bolezni, sladkorno in še marsikatero drugo nadlogo, ki bi lahko pestila naš vsakdan.

Ena izmed najosnovnejših rešitev je redna vadba, pa naj bo to tek, kolesarjenje ali telovadba. Kadar se lotimo športnih aktivnosti in imamo na »meniju« tudi zmanjšanje prekomerne teže, moramo biti nekoliko previdni. Potrebno je namreč, da to počnemo na pravi in odgovoren način, sicer bomo svojemu zdravju naredili več škode kot koristi.

Vprašanje je, ali smo dovolj izobraženi in seznanjeni s področjem, ki se ga bomo lotili. Vemo dovolj o zdravi prehrani, katera hranila potrebuje naše telo, katere športne aktivnosti so primerne za nas in ali sovpadajo s cilji, ki si jih postavimo? Navadno je odgovor NE. Rešitev je najem osebnega trenerja.

Program vadbe glede na stanje in cilje

Osebni trener bo ocenil trenutno stanje posameznika, dodal cilj ali cilje in na podlagi tega pripravil ustrezen program vadbe. To je še kako pomembno, saj si nikakor ne želimo kakšne poškodbe zaradi pretiravanja ali nepravilne izvedbe vaj.

Osebni trener bo prav tako spremljal napredek in analiziral podatke. Ti so ključni pri morebitni spremembi programa, dvigu tempa in intenzivnosti vadbe.

Zaupanje v kvaliteto in varnost

Osebni trener ni amater, pač pa strokovnjak, ki je ustrezno usposobljen za delo z ljudmi, ki se lotijo vadbe. Še kako pomembno je, da stranka lahko takšnemu človeku zaupa svoje zdravje in telo. Enako kot pri zdravniku, ki določi neko terapijo z zdravili, ki jih potem jemljemo po njegovih navodilih, ne da bi dvomili, ali je to za nas dobro.

Osebno trenerstvo

Dobremu osebnemu trenerju lahko zaupate telo in zdravje.

Osebni trener je tam tudi zato, da svojim strankam pomaga pri pravilni izvedbi vaj. Ogromno je primerov, ko se ljudje v fitnesu poškodujejo prav zaradi nepravilnosti pri izvedbi vaj in pretiravanju, ko to ni potrebno.

Osebni trener bo poskrbel, da bodo obremenitve na telo stranke vedno v mejah normale in da bo vsaka vaja narejena tako, da ne bo nevarnosti za poškodbe hrbtenice, mišice ali katerega drugega dela telesa.

Motivacija

Dobro se zavedamo, kako težko se je spraviti na trening, ko imamo bolečine v mišicah še od prejšnjega treninga. Ali pa narediti še eno serijo z utežmi, ko v rokah ne zmoremo držati niti kozarca z vodo.

Osebni trener te občutke zelo dobro pozna in se zaveda, koliko energije in volje je potrebno, da se jih premaga. Prav zato je tam, da s svojimi besedami in znanjem dodatno motivira svojega varovanca in ga pripravi, da iz sebe izvleče svoj maksimum.

Podpora tudi zunaj telovadnice

Ko oseba trenira sama, je odvisna samo od sebe in volje, ki jo tisti dan premore. Osebni trener pa je na voljo tako v telovadnici kot tudi izven nje. Morda se pojavi kak dvom, kaj se sme in česa ne, ali pa strah glede morebitne poškodbe, kar odpravi preprost telefonski klic.

Osebni trener prepozna vse vrste bolečin po določenih vajah in zna svetovati, kako bolečino odpraviti. To pomeni, kako pravilno poskrbeti za regeneracijo mišic, česa ne početi in kaj storiti za izboljšanje stanja.

Svetovanje pri prehrani

Lahko treniramo kot nori, rezultati pa niso in niso vidni. Navadno je za to kriva neprilagojena prehrana. Osebni trener dobro ve, kaj je potrebno vnesti v telo pred in po vadbi. Še posebej pomembno pa je, da zna svetovati, koliko katerih hranil je potrebno zaužiti, da bo telo dobilo dovolj goriva za vse napore, ki so pred njim.

Prav tako bo znal povedati, ali je potrebno poseči po prehranskih dopolnilih, katerih in koliko teh dopolnil bo potrebno zaužiti. Ni dovolj le, da se prehranjujemo »zdravo«, pomembno je tudi, katera živila zaužijemo in da vemo, kaj ta živila vsebujejo.

Osebni trener tako pomaga na precej več področjih kot le v telovadnici in je vsekakor vreden vašega vložka.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!