Osebno trenerstvo

Zakaj je iskanje dobrega osebnega trenerja težavno?

Dober osebni trener
Objavil: Gašper T.

Kdo sploh je dober osebni trener? Na to vprašanje je odgovor precej kompleksen. Dober osebni trener mora imeti precej kvalitetnih lastnosti in ne le potrdila o usposobljenosti za opravljanje tega poklica. Dober osebni trener je trener, ki zna stranki prisluhniti, se prilagoditi njenim potrebam in trenutnemu stanju ter najti ustrezno pot do zastavljenega cilja.

1. Dobri osebni trenerji so zelo zasedeni

Kot si lahko predstavljate, imajo kvalitetni osebni trenerji ogromno povpraševanja. Že zaradi zadovoljnih strank, ki njihovo ime širijo naprej, kot tudi zaradi fitnes klubov, ki jih vabijo v svoje vrste. Osebni trener je človek kot vsi drugi in lahko opravi le določeno količino delovnih ur oziroma sodeluje le z določenim številom strank v nekem obdobju.

Dober osebni trener v svojo stranko vloži precej svojega časa. Poleg ur, preživetih v telovadnici ali na prostem, se z njimi ukvarja tudi izven tega obdobja. Analizira podatke, pripravlja spremembe v vadbenem programu in prehrani. Delo dobrega osebnega trenerja zahteva precej časa, zato ne more sprejeti neomejenega števila strank.

2. Vsi osebni trenerji niso enakega kova

Težko je najti prostega osebnega trenerja, ki bo znal svoji stranki ponuditi vse, kar ta potrebuje. Ta namreč ne trenira le izurjenih športnikov, ki potrebujejo le še nekaj nadgradnje. Osebnega trenerja si privošči 35-letnica po drugem porodu, ki želi izgubiti odvečne kilograme in nima nobene podlage. Ali pa denimo 50-letni poslovnež, ki želi izgobiti 15 kilogramov, ob tem izklesati čvrste mišice in zablesteti v polnem sijaju. Morda se med strankami znajde oseba po poškodbi hrbtenice ali križnih vezi.

Se zna vsak osebni trener kvalitetno in na pravem nivoju spoprijeti s temi izzivi? Zelo težko. V zgornjem video posnetku si oglejte 10 znakov, ki kažejo na to, da osebni trener svojega dela ne opravlja dovolj dobro.

3. Osebni trener ima potrebna potrdila

Ker ob nazivu »osebni trener« vsi pomislimo, da gre za nekoga, ki ima opravljena vsa potrebna izobraževanja za svoj poklic, pa lahko naletimo na povsem drugačno sliko, ko želimo le-ta preveriti. Dober osebni trener ima navadno opravljeno športno fakulteto, nadgrajeno z ustrezno licenco za osebnega trenerja.

Če ima vse potrebne papirje, ima verjetno tudi registrirano dejavnost, ki mu dovoljuje opravljanje dela osebnega trenerja. V kolikor je temu tako, vam bo vsa ta dokazila z veseljem pokazal. Iskanje dobrega trenerja je težavno tudi po tej plati, saj boste za svoje telo in zdravje želeli najeti nekoga, ki je na tem področju ustrezno izobražen.

4. Dober osebni trener je precej več kot le trener

Zgodi se, da oseba najde izjemnega osebnega trenerja, gledano s strani poznavanja človeškega telesa, anatomije in priprave programa vadbe. Potem pa mu zmanjka znanja na področju psihologije in motivacije. Od osebnega trenerja pa boste potrebovali tudi to.

Nikakor si ne želite samo slediti hladnim ukazom o ponovitvah in trpeti določene bolečine iz dneva v dan, ker to pač tako je. Dober osebni trener vas bo znal preko težavnih trenutkov pripeljati na precej bolj sprejemljiv način. S pravilnim pristopom v komunikaciji in dobro motivacijo. Na ta način se vam bo zdelo, da lahko tudi poletite, če bi si tega zares želeli.

Prav zaradi vsega naštetega je precej težavno najti dobrega osebnega trenerja. Človeka, ki ima v sebi vse to in še več. Človeka z izjemnim znanjem, kar se vadbe in prehrane tiče, vrhunskega motivatorja in po potrebi psihologa. Da zna prepoznati trenutke, ko se njegova stranka »lomi« in je morda globoko v sebi pripravljena na kapitulacijo.

Če jo zna takrat dvigniti nazaj v življenje in pripraviti do tega, da nadaljuje, potem je vsekakor dober osebni trener, ki je vreden vsakega vloženega evra.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!