Osebno trenerstvo

Kako pomembno je upoštevanje jedilnika

Upoštevanje jedilnika
Objavil: Gašper T.

Kadar govorimo o temi, ki se tiče osebnega trenerstva, izgube prekomerne teže in ustrezne fizične priprave, je zagotovo eden od pomembnejših in ključnih dejavnikov tudi prehrana. Prehrana je izredno pomembna iz več vidikov. Lahko namreč trenirate do onemoglosti, a brez ustrezne prehrane rezultatov ne bo.

Telo in mišice potrebujejo gorivo

Oseba, ki se loti načrtnih treningov, pošteno izčrpava svoje telo, zato je še kako pomembno, da nadomesti izgubljena hranila, vitamine in minerale. Prav tako je zelo pomembno, da že pred samo vadbo zaužije pravo »gorivo«, ki ga bo telo porabljalo med vadbo.

Najboljše gorivo pred fizičnim naporom so vsekakor ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine. Koliko česa bo telo med vadbo porabilo, je seveda odvisno od intenzivnosti vadbe in trenutne pripravljenosti posameznika.

Za hujšanje je potrebno porabiti več kalorij, kot jih vnesemo v telo

Tu ne gre za kakšno večjo jedrsko znanost. Če v telo vnesemo manj kalorij, kot jih med vadbo pokurimo, pomeni, da telo porablja svoje zaloge. Ker govorimo o izgubi odvečne teže, je to edini recept za dosego tega cilja. Če bi denimo pojedli več kalorij, kot bi jih izgubili med vadbo, telo ne bi pričelo »kuriti« rezerv, in rezultata (izgube teže) ne bi bilo.

Pomembnost zdrave prehrane

Če želite shujšati, morate v telo vnesti manj kalorij, kot jih porabite.

V slednjem primeru motivacija pade in je težko nadaljevati s trdim delom. Torej, upoštevanje jedilnika je še kako pomembno, če želite z vadbo v fitnesu priti do želenega cilja. Vsekakor pa je potrebno biti pazljiv pri ustvarjanju »minusa« kalorij. Priporočeno je ustvariti primanjkljaj od 300 do 500 kcal na dan, ne pa več.

Pravilna prehrana in regeneracija

Med vadbo pošteno izčrpavate svoje telo in mišice. Mišice rastejo tako, da se na mikro ravni poškodujejo, zabrazgotinijo in na ta način povečajo svoj obseg. Če želite, da se to dogaja varno in s pravilnim napredkom, je potrebno telo po vadbi primerno nahraniti.

Priporočljivo je, da obrok zaužijete 20 do 40 minut po treningu. Obrok naj vsebuje ogljikove hidrate (testenine, kruh, …), beljakovine (jajca, puranje meso, ribe, …) in vodo. Slednja je pomembna tako med samo vadbo kot tudi po njej. Med intenzivno vadbo telo izgublja dragoceno tekočino in elektrolite (minerale), katere zlahka nadomestimo tudi s posebnimi napitki, pripravljenimi prav za potrebe športnikov.

Med najbolj pomembne elektrolite sodijo:

  • KALCIJ – ta skrbi za naše zobe in kosti, potrebujeta pa ga tudi živčevje in srce. Najdemo ga v mleku in mlečnih izdelkih.
  • MAGNEZIJ – sodeluje v več 100 procesih v telesu. Športnikom magnezij pomaga pri dvigu vzdržljivosti, nahaja pa se v stročnicah, polnovrednih žitih, oreščkih in listnati zelenjavi.
  • KLORID – vzdržuje ravnovesje znotraj in zunaj naših celic. Največ ga vsebuje navadna sol, nahaja pa se tudi v zelenjavi, kot je denimo paradižnik.
  • KALIJ – je nujen za potrebe pravilnega delovanja živčevja in mišic. Dober vir kalija se nahaja v sadju in zelenjavi (krompir, listnata zelenjava, citrusi, …).
  • NATRIJ – uravnava krvni tlak in skrbi za pravilno delovanje živčevja in mišic. Natrij najdemo v soli, mleku, rdeči pesi, …

Kot lahko vidite, je upoštevanje jedilnika, v kombinaciji z vadbo, še kako pomembno. Dodajmo morda še to, da je dobro količinsko jesti manj, če s tem vnesete v telo dovolj vseh potrebnih hranil. V primeru, da vam izračun vnosa kaže deficit, si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili, ki zagotavljajo pravo ravnovesje vsega, kar vaše telo potrebuje.

Zelo pomembno je, da se jedilnik prilagodi glede na količino in vrsto vadbe ter zastavljene cilje kot tudi na samo osebo, ki je tej vadbi podvržena.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!