Osebno trenerstvo

Kaj morate vedeti, preden najamete osebnega trenerja?

Znanje osebnega trenerja
Objavil: Gašper T.

Prišel je trenutek, ko imate dovolj svojega omahovanja in želite končno nekaj postoriti na sebi. Odvečni kilogrami, kratka sapa ob naporih, lenoba, … želite priti v spodobno kondicijo. Morda ste poizkusili sami, a ugotovili, da vam hitro zmanjka motivacije ali pa enostavno ne premorete dovolj znanja, da bi se lotili kvalitetnega treninga.

Padla je odločitev! Najeli boste osebnega trenerja, saj vam le on lahko pomaga do želenega cilja. Želite se zanesti na nekoga, ki ve, kaj počne. Toda kaj vse morate vedeti, preden najamete osebnega trenerja?

Osebni trener mora imeti ustrezno izobrazbo

Nikakor se ne želite prepustiti v roke kakšnemu trenerju, ki je vse svoje znanje pobral »na ulici« in je prepričan, da ve, kako se rečem streže. Dober osebni trener ima navadno končano športno fakulteto, obvezno pa mora imeti opravljeno ustrezno licenco za osebnega trenerja, ki je veljavna po naši zakonodaji.

Osebni trener z licenco

Prepričajte se, da ima osebni trener ustrezno licenco.

Preden se odločite zanj, ga prosite, naj vam pokaže dokazila o opravljenem izpitu. Osebni trener potrebuje znanje iz anatomije človeka. Obenem mora znati sestaviti program vadbe glede na trenutno formo stranke in glede na cilje, ki jih ta želi doseči.

Kolikšen bo strošek za najem trenerja?

Osebni trenerji so na nek način različna podjetja, kjer so storitve ovrednotene po različnih cenah. Preden se odločite za najem osebnega trenerja in ste se prepričali, da ima ta ustrezno izobrazbo, se pozanimajte o ceni njegovih storitev in kaj boste za svoj denar prejeli.

Najemite trenerja, ki se spozna na prehrano

Niso vsi osebni trenerji dobri na vseh področjih. Nekateri delajo s svojimi strankami le v telovadnici ali na prostem, glede prehrane pa ne svetujejo. Če boste želeli popoln paket, potem si boste vsekakor želeli, da vam osebni trener pripravi tudi ustrezen jedilni list ter svetuje glede prehrane in prehranskih dopolnil.

Ocenite karakterno ujemanje

Z osebnim trenerjem se boste v času trajanja sodelovanja precej zbližali. Prav zato je še toliko pomembneje, kako se boste z njim ujeli. Ne želite si osebnega trenerja, ki vas bo ves čas treninga samo preganjal, pač pa nekoga, ki vam bo znal dvigniti motivacijo v najtežjih trenutkih in vam pomagal z nasveti.

Karakterno ujemanje z osebnim trenerjem

Karakterno ujemanje z osebnim trenerjem je še kako pomembno.

Dober osebni trener bo vedno dostopen in vam pomagal tudi z nasveti prek spletne pošte ali telefona. Če se že po prvem pogovoru v družbi osebnega trenerja ne boste počutili najbolje, bo verjetno bolje poiskati drugega.

Osebni trener si mora za vas vzeti čas

Prav zato se mu reče »osebni«, ker dela z osebo na individualen način. Velika razlika je, če se trener ukvarja s skupino različnih posameznikov ali pa čas treninga posveti eni sami osebi. Osebni trener si mora za vas vzeti čas, oceniti vaše trenutno stanje in pripravljenost ter pripraviti podroben načrt dela.

Na trgu je precej oseb, ki zase trdijo, da so osebni trenerji. Bodite pozorni na to, da imajo ustrezno izobrazbo, določene reference (pohvale drugih) in da so sami s svojo pojavo in dejanji lahko vzor tistim, ki jih najemajo.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!