Osebno trenerstvo

3 osebnostne lastnosti osebnega trenerja

Lastnosti osebnega trenerja
Objavil: Gašper T.

Znašli ste se v trenutku, ko ste ugotovili, da potrebujete spremembe. Tiste prave, opazne spremembe. Morda želite zmanjšati prekomerno težo, morda le nekoliko izklesati postavo ali pa se bolj zdravo prehranjevati. V glavi imate nek zametek načrta, kako to doseči, a ugotovite, da ni dovolj motivacije. Morda niste prepričani, da je tisto, kar počnete, to, kar potrebujete.

Na koncu ugotovite, da nimate prave samodiscipline, da bi svoj načrt izvedli. V trenutku tega spoznanja vam lahko pomaga samo osebni trener. Ponudba osebnih trenerjev na trgu je kar obsežna. Praktično vsak fitnes studio ima kakšnega ali pa vsaj sodeluje s kom. Ampak kateri osebni trener je dober? Ali še bolje, katere osebnostne lastnosti mora imeti dober osebni trener?

1. Komunikacija in strast do dela

Osebni trener, ki svoje delo opravlja le zaradi zaslužka, ne bo pravi izbor. Potrebovali boste nekoga, ki delo opravlja z velikim veseljem, ima pester nabor znanj iz tega področja in bo to znanje znal deliti z vami. Komunikacija med osebnim trenerjem in »varovancem« mora biti na visoki ravni.

Trener mora zaupati vam, vi pa njemu. Ne more biti ves čas ob vas in vas nadzirati pri tem, kaj vse daste v usta ter ali se tu in tam pregrešite. Če se ne boste držali njegovih nasvetov, bodo rezultati zagotovo izostali. Prav tako pa morate tudi vi zaupati v njegove sposobnosti in znanje. Nikakor ne bi bilo dobro, če bi dvomili v vaje, ki vam jih predpiše, in v jedilnik, ki naj bi se ga držali. Zaupanje je ključno.

2. Dobra mera samozavesti

Samozavest je še ena osebnostna lastnost dobrega osebnega trenerja. Osebni trener, ki verjame vase, v svoje znanje in sposobnosti, mora svojo samozavest znati prenesti na svojega varovanca. Ta bo enkrat »nekdo od nekje«, drugič direktor kakšnega podjetja, in spet tretjič morda znan športnik, ki misli, da ve več kot sam trener.

Samozavest osebnega trenerja

Osebni trener mora verjeti vase in v svoje sposobnosti.

Samozavest je dober pokazatelj stranki, da je na pravem mestu. Le oseba z znanjem in izkušnjami je lahko zelo samozavestna v poklicu, ki ga opravlja. Na ta način bo prihajalo do precej manj težav v sami komunikaciji in potek vadbe bo tekel hitreje in tekoče. Če je vaš osebni trener človek s popolno atletsko postavo in vam naroči, kako morate vaditi in kaj jesti, boste zagotovo sledili njegovim navodilom.

3. Iskrenost in sočutje

Osebni trener mora biti dovolj empatičen, da začuti, kako se v določenem trenutku počuti njegova stranka. Morda kdaj pa kdaj potrebuje nekaj neplaniranega premora, ali pa kakšen »bombonček« v obliki nepričakovane nagrade pri prehrani ali samem treningu.

Prav tako je sočutje potrebno tudi v trenutkih, ko se denimo stranka poškoduje, ima vneto kakšno mišico in zaradi tega ne more nadaljevati s programom. Iskren pogovor bo pomagal vzpostaviti psihološko ravnotežje, ki se v takšnih trenutkih običajno podre.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!