Osebno trenerstvo

5 splošnih nasvetov osebnih trenerjev

Nasveti osebnih trenerjev
Objavil: Gašper T.

Pred poletjem ste se odločili izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in učvrstiti mišice, ki so bile malce predolgo na dopustu. Vse lepo in prav. Malce pazite na prehrano, se veliko gibljete, nekajkrat tedensko obiščete fitnes in zvečer v ogledalu iščete spremembe.

Vprašajte se, ali ste delali pravilno in ali ste to počeli dovolj časa, da bi sploh bilo kaj videti. Saj veste, da se za na plažo ne morete »natrenirati« junija ali julija. Še posebej če si želite dokaj konkretnih sprememb. Kljub vsemu pa si spodaj lahko preberete 5 nasvetov osebnih trenerjev za čim boljše rezultate.

1. Recite Alkoholu NE!

Alkohol namreč ni prijatelj vašega telesa. Že splošno je znano, da z alkoholom ni dobro pretiravati, ko pa beseda nanese na treninge, pa še prav posebej NE. Alkohol namreč upočasnjuje rast mišic in kurjenje maščob. Torej dvojna težava! Ni mišic, ni izgube odvečnih kilogramov. Ves trud s treningom gre praktično v nič.

Morda ste kje slišali ali prebrali, da je vrček piva po vadbi več kot dobrodošel za regeneracijo vaših izčrpanih mišic. Nedavno so vodilni možje pri nogometnem velikanu izjavili, da njihovi nogometaši po vsakem treningu ali tekmi spijejo velik vrček piva. To namreč vsebuje ogljikove hidrate in elektrolite, tako kot veliko pijač za športnike.

Strokovnjaki so dognali, da eno pivo pač ne izniči vloženega truda v telovadnici ali na igrišču, ter da blagodejno vpliva na regeneracijo utrujenega telesa. Ampak ENO pivo, ne sedem!

2. Motivirajte se z višjimi cilji

Če boste vedno vadili po enakem programu, se bo vaše telo enostavno navadilo na ta nivo dela in bo obstalo na mestu. Nadaljnjega razvoja mišic ne bo videti v ogledalu in ne kje drugje. Pri zmanjšanju telesne teže je to še toliko polj pomembno.

Če si ne boste omislili osebnega trenerja, pa se vsaj pozanimajte, kakšen nivo vadbe potrebujete glede na svojo težo, starost itd. Držite se ponovitvenih vaj z nadgradnjo in rezultati bodo zagotovo kmalu vidni.

3. Bodite pozorni pri prehrani

Pravilna prehrana je vsekakor ključ do uspeha, po katerem hrepenite. Če se boste napačno prehranjevali, vam nobena vaja na tem svetu ne bo pomagala. Prekomerna teža bo ostala, mišice se ne bodo razvijale in vi boste le utrujeni in razočarani.

Prehrana po treningu

Po treningu je dobro spiti beljakovinski napitek.

Zapomnite si, da vaše telo že pred vadbo potrebuje vnos določenega števila kalorij, kakor tudi po vadbi, ko potrebujete beljakovine. Pomagate si lahko z beljakovinskimi ploščicami in drugimi prehranskimi dopolnili. Glede teh vam bodo z veseljem svetovali na prodajnih mestih, ki so navadno locirana kar v večjih fitnes studiih ali na spletu. Pozanimajte se, kaj točno vaše telo potrebuje pred in po vadbi, ter se držite reda.

4. Mišicam dovajajte dovolj kisika

Vaše telo potrebuje precej kisika, da maščobo pretvori v uporabno energijo. Zavedati se morate, da mišice za svoje delo potrebujejo kisik. Če je vaša vadba aerobna (naprave), potem je to še toliko pomembnejše. Naučite se pravilnega dihanja med vadbo. Dihajte mirno in enakomerno, izdih pa naj bo vedno daljši od izdiha.

5. Delajte vaje za vse dele telesa

Nikar se ne zaletite v vadbo z namenom »hočem velike bicepse«. Če ne boste delali vaj za celotno telo, bo prišlo do nesorazmerij mišic na vašem telesu, kar ni videti najlepše, prav tako se poveča možnost poškodb na »neobdelanih« mišicah.

Z mišicami boste pridobivali koristno težo, tudi čedalje več kilogramov boste lahko premetavali naokoli. Če ne bo vaše celotno telo enakomerno ojačano, se kaj hitro lahko pripeti kakšna poškodba.
Zapomnite si še nekaj; regeneracija! V razmaku 30 do 45 minut po vadbi zaužijte regeneracijski napitek in telesu nato dovolite dovolj počitka do naslednjih naporov. Takrat namreč vaše mišice rastejo.

O meni

Gašper T.

Zdravo! Že več kot 10 let se ukvarjam z osebnim trenerstvom, pridobljeno imam tudi mednarodno priznano licenco AFP. Upam, da se ti moji prispevki zdijo koristni in da se tudi sam/a čimprej odločiš za aktivnejše in bolj zdravo življenje!